Alternatieve persconferentie van Rutte (2–2-2021)

Sidney Vollmer
5 min readJan 26, 2021

Het is 2 februari. Zes weken voor de Verkiezingen. Demissionaire ministers Rutte en De Jonge houden een nieuwe persconferentie.

Broodnodige coronacorrecties met hulp van de cultuursector.

“Nederland, het spijt ons. We hebben steken laten vallen. Vooral omtrent de veel te trage vaccinatiestart. Ook de consequenties van ons steeds wijzigende beleid omtrent wat u wel en niet mag doen, heeft veel grotere gevolgen voor u gehad dan wij doorhadden.

Inmiddels is de vaccinatie goed op stoom. Maar we realiseren ons ook, dat we onze collectieve geestelijke gezondheid veel meer aandacht moeten gaan geven. Doordat niet alles zo ging als we gehoopt hadden is het nu aan ons om fouten recht te zetten. Daarvoor hebben we de hulp ingeroepen van onze cultuursector.

We hebben in het grootste geheim de volgende zaken voorbereid. Met deze acht ingrepen gaan we proberen een en ander te corrigeren.

Ten eerste: We hebben een virtueel vaccinatie-paspoort ontwikkeld

Zoals u weet zijn bij de vaccinatie uw initialen en BSN geregistreerd. Dit is in essentie een eenvoudig vaccinatiepaspoort. Want horeca, musea en andere doorstroomlocaties kunnen op basis van een vereenvoudigde en geanonimiseerde lijst u binnenkort entree verlenen –mits u gevaccineerd bent.

Wij hebben deze lijst beschikbaar gesteld voor lokale ondernemers en musea. Daarop staan dus enkel de eerste vijf cijfers van uw BSN. Die zijn niet op u te herleiden. Als u die bij de deur noemt, samen met uw initialen, kan een museum of cafe controleren of u inderdaad gevaccineerd bent.

U als gevaccineerde kunt de komende maanden zodoende steeds een andere regio bezoeken om aldaar de middenstand te steunen.

Dit betekent dat ook ons keihard werkende zorgpersoneel als eerste weer eens kan genieten van een terrasje, winkelbezoek of ander uitje.

Zorgmedewerkers, we zijn u duizendmaal dank verschuldigd. Hopelijk helpt deze vondst u een beetje.

We rouleren de komende maanden welke regio’s open gaan. U als gevaccineerde kunt dan dus de ene week in Nijmegen naar het museum, de week erna in Groningen naar een concert, of in Den Bosch een Bossche bol gaan eten.

Afhankelijk van welke regio opengesteld wordt voor gevaccineerden, besluit een lokale middenstander van te voren deel te nemen of niet aan deze “vaccin-uitjes”. Ondernemersdeelname heeft geen invloed op NOW of Tozo-regelingen.

Mensen die nog niet gevaccineerd zijn: heb nog even geduld. Ook voor u gaan de cafés straks weer open. Maar geef voorrang aan de ouderen die meer risico lopen, aan het zorgpersoneel die nóg meer risico lopen, en help uw lokale ondernemer zo aan wat extra inkomen. We rekenen op uw begrip.

Ten tweede. We gaan in alle steden ”Covid concerten” houden

Er komt zoets in de lente. Drijvende kamermuziekconcerten, pop-balkonconcerten en eenakters. We vertellen steeds niet waar de boten gaan varen, om drukte te voorkomen, maar als u overdag buiten bent voor een ommetje, zult u muziek kunnen horen van lokale muzikanten, of spel van acteurs. Creatieven die wij betalen om u schoonheid te laten ervaren. Acht uur per dag zullen ze spelen. Zodat we weer even weten waar we het voor doen, met zijn allen.

We organiseren samen met de evenementenbranche ook een serie Balkonconcerten, op tournee door het land.

Niet alleen blues, maar ook rap, pop, jazz en volksmuzikanten krijgen zo weer een nieuw live-publiek om te vermaken. Beroemde muzikanten én lokale muzikanten kunnen zich op geven om hun wijken een beetje vrolijkheid te bieden. Iedere muzikant wordt ook hier voor betaald. Muzikanten, artiesten geef u dus direct op.

Ten derde. In iedere gemeente komt een Weerbaarheids-monument

Een lokaal monument voor het collectieve offer dat we moeten brengen. Per gemeente zijn er drie winnende beeldend kunstenaars. Iedereen die een ontwerp inzendt voor deze wedstrijd –dus niet alleen de winnaars– krijgen een vergoeding. Iedere deelnemer wordt ook gevraagd beschikbaar te zijn voor een videostream voor kinderen thuis. Zodat beeldhouwen of schilderen een aangename verrijking is van het gezinsleven thuis.

Ten vierde. We openen alle boekhandels

Als snackbars en bloemisten open mochten blijven, dan toch zeker ook de boekwinkels. Een vergissing van jewelste, die we betreuren. We maken ter compensatie meteen een BTW-onderscheid: fysieke boekhandels mogen de BTW op aldaar gekochte boeken in 2021 houden. Met die 9% verschil hopen we dat de zuurstof voor de geest door heel velen lokaal gekocht kan blijven worden.

Ten vijfde. 5 mei, bevrijdingsdag, wordt voortaan ook Corona-bevrijdingsdag

We vieren voortaan, naast de bevrijding van oorlog, óók de bevrijding van dit rotvirus. Dat zoveel kapot heeft gemaakt in ons land. Alleen door samen te herdenken, en te vieren dat we er bovenop kwamen, kunnen we dóór.

Ten zesde: we gaan met onze leerlingen 17 miljoen herdenkingsbomen planten

Ook al neemt corona nu alle mentale bandbreedte op: er staat ons nog een grotere crisis te wachten. Een bijna onherstelbaar vernietigd klimaat repareren. Dit moeten we met de jeugd gaan doen. De generatie die enorme offers heeft moeten brengen, is dezelfde generatie die ons de weg moet laten zien naar een hersteld klimaat. Laten we samen Coronabossen gaan planten die onze planeet gaan helpen én die ons helpen onthouden hoe ontzettend zwaar deze periode is geweest. Alle scholen krijgen hun uitnodiging deze week binnen

Ten zevende: de site coronacorrecties.nl

Wij zijn ook maar mensen. Wij hebben geleerd dat met de meningen van het Outbreak Management Team én het zogenaamde Red Team we er nog niet zijn. We zien nu haarscherp in, welke onbedoelde schade onze aanpak soms heeft veroorzaakt, juist aan die sectoren van de samenleving die ons in normale tijd zoveel biedt.

Cultuur is wel degelijk een primaire levensbehoefte.

Net als dialoog. Want als we niet met elkaar praten, gaan we er sowieso niet komen. Daarom zijn deze maatregelen slechts de eerste zeven maatregelen. We vragen u expliciet om meer ideeën om ons beleid van afgelopen jaar te corrigeren. Iedereen kan deze ideeën insturen op coronacorrecties.nl. De drie ideeën met de meeste stemmen, voeren we gezamenlijk uit. Zo hopen we dat de 10 coronacorrecties ons allemaal weer wat verder helpen.

Dames en heren: voetbal komt er weer aan. Het café gaat weer open. Het buurtfeest, schoolfeest, het kampioenschap, een festival en carnaval. Met deze zeven initiatieven helpen we elkaar in deze tussentijd de afschuwelijke periode hopelijk een beetje verwerken.

En we helpen elkaar óók alvast een beetje voorbereiden op de periode hierna.

Er gloort licht aan het einde van de tunnel.

Dat licht, dat zijn wij.

Dank u wel.”

Sidney Vollmer (1983), schrijver /strateeg.

Genoten van deze suggesties? Overweeg een btc donatie op 3DMNFfYLvuRF5K26vErbe1zgaEtyjyZqaf

--

--

Sidney Vollmer

Creative/Strategist. Focused on connecting creativity and climate. ₿ hodl’er since '12. Portfolio at sidneyvollmer.com