Afgelopen week lanceerden we myndr

Sidney Vollmer
6 min readJul 18, 2019

Hoe, wat waar, waarom?

myndr — thermostate for your internet
myndr — word weer de baas over je eigen aandacht (Foto: Lonneke van der Palen voor myndr.nl)

Myndr — de thermostaatknop voor je internet – is een revolutionaire uitvinding die je helpt om weer de baas te worden over je aandacht.

Voor jezelf en je kinderen.

Een knop met 5 standen, die je monteert op de muur en kunt draaien naar gelang jullie daadwerkelijke behoeftes thuis. Want zeg nou zelf: we zijn best een beetje doorgeschoten met zijn allen.

De knop stuurt jouw keuze door naar een filter, dat je aan je router hangt. Dat zorgt er voor dat je heel concrete keuzes kunt maken voor wat er wel, en wat er *even niet* beschikbaar is in je huis.

Zoals op de site staat:

Kinderen aan de studie? YouTube op zwart.

Samen Netflixen? Notificaties op pauze.

Ongestoord werken? Nul afleidingen.
In een handomdraai.

myndr switch — thermostaat voor je internet

De myndr switch hebben we vrijdag 12 juli gelanceerd in het Amsterdamse Erasmuspark. Oprichter en uitvinder Maarten Wolzak presenteerde exemplaar #1 aan de genodigden, waarna we samende aftrap gaven van onze myndr zomertoer door Nederland.

myndr op toer, inclusief focus dieven.

Zie hierboven de myndr focus camper met twee je reinste focusdieven (gekleed in social media logo’s) die er alles aan doen om de aandacht van kinderen af te leiden terwijl die enkele concentratiespellen proberen te spelen: reuzenJenga en een kaartenhuis bouwen.

myndr internetswitch
myndr internetswitch op zomertoer, camping Bakkum.

Ondertussen bevroegen wij de ouders van Nederland: hoe erg is het nu écht gesteld met digitale verslavingen thuis? Denk je dat het erger wordt of minder erg, de komende jaren? En hoe verhoudt het probleem zich tot alcohol of drugs verslavingen?

De precieze uitkomst van ons onderzoek vertellen we later, maar neem maar van ons aan: die uitkomst is heftig.

Erg heftig.

Gelukkig werd er goed gespeeld!

myndr zomertour in Schoorl, bij het klimduin

Meer over het gebruik van de myndr switch kun je lezen op de site, of in het persbericht.

Waarom zo op toer door Nederland?

Omdat we het belangrijk vinden om met échte mensen te spreken, en direct van de bron te horen waar ze mee worstelen. Omdat we denken dat ons product benaderbaar moet zijn, want de materie is best een beetje intimiderend.

We hebben namelijk gemerkt dat er veel schaamte is over het onderwerp: mensen geven wel aan dat er mee geworsteld wordt, maar dan vooral als ze zien dat ze echt niet de enige zijn aan de hand van ándere mensen om ons heen.

Bovendien is niet alleen het product nieuw, de hele productcategorie staat nog in zijn kinderschoenen. Het is derhalve onze overtuiging dat mensen die hier dagelijks mee worstelen, dan meer hebben aan een kennismakingstoer met afdoende ruimte en tijd dan aan een snelle (digitale) blitz. Het duurt dus wat langer, maar de intrinsieke relevantie is vele malen hoger.

Bovendien is het veel leuker.

myndr in Arnhem
myndr op tour in Arnhem bij het Openluchtmuseum

We willen dus fysiek, op een zo écht mogelijke manier met mensen in contact komen — en niet alleen maar via schermen en social media waar immers vaak het probleem ook juist verergerd.

(Dat betekent niet dat we die digitale plekken in de toekomst volledig denken te kunnen schuwen. Maar steeds als we elkaar kunnen ontmoeten, en de menselijke route kunnen bewandelen, heeft dat wel onze voorkeur.)

myndr foto door Lonneke van der Palen
myndr —de thermostaat voor je internet

Hoe groot is die markt voor de digital disconnect?

Een miljardenindustrie die op het punt staat te ontpoppen, omdat er enorm mee geworsteld wordt, en nu geen noemenswaardige infrastructuur of kennis voorhanden is. Er zijn wat gadgets, wat software, er zijn wat boeken of methodes, maar niets heeft nog de sweetspot gevonden. Of je zou enkele (redelijk paradoxale) meditatie-apps en het bewustwordingsinstituut van Tristan Harris moeten meerekenen.

Voor mij was dit artikel een eye opener. Technologieverslavingen bieden een enorme kans voor bedrijven om producten en diensten te ontwikkelen en mensen meer handelingsperpectief te geven, minder verslaafd laten zijn en meer balans te vinden in digitale tijden.

Overheidsregulatie — voor veel van deze problematiek cruciaal — komt gelukkig langzamerhand van de grond. Maar is niet voldoende. En zal het ook niet snel zijn, omdat ontwikkelingen steevast sneller gaan dan overheden kunnen bijbenen. We moeten verschillende soorten initiatieven hebben om te helpen in de strijd om onze aandacht. In het bijzonder ook publiek-private samenwerkingen.

In die markt stappen we nu. Maarten Wolzak, oprichter en bedenker van myndr zegt over onze potentiële markt:

In Nederland zijn nu een kleine 1,5 miljoen gezinnen met schoolgaande kinderen, onze primaire doelgroep. In Europa zijn dat er ruim 40 miljoen en samen met de VS en China zijn dat er net geen 200 miljoen. Over 10 jaar willen we dat 20% van die markt gebruik kan maken van onze open standaard en dat 10% onze klant is.

Wat zijn de 5 standen van de myndr switch?

myndr stand 5: internet zoals je gewend bent
myndr: 1knop, 5 standen

Enne… wat zegt prinses Laurentien over myndr?

Prinses Laurentien, voorzitter van de Digitale Alliantie, een organisatie die door middel van publiek-private samenwerkingen probeert cruciale onderwerpen in het digitale domein op te lossen, is groot fan van myndr.

Zij zegt over ons:

Prinses Laurentien over myndr
myndr — prinses Laurentien

Enfin, de kop is eraf. We zullen vast nog meer steden en dorpen aan doen. Ondertussen gaan we natuurlijk ook digitaal meer informatie delen, kleine evenementen organiseren en onze aspirationele rol als vlaggendrager in dit zich nog ontwikkelende domein stapje voor stapje verder versterken.

(Onderdeel van onze strategie is overigens ook myndr mobile opzetten: een 4G abonnement zodat ook de smartphone of tablet als die zich niet bevindt in het huishouden, beter houdt aan jouw of jullie regels. Maar daarover later meer…)

myndr logo
myndr logo

Wil je dat we op onze zomertoer bij je langskomen? Stuur een mailtje naar paul[@]myndr.nl en misschien kunnen we ook jullie nog even bezoeken!

Tot zover. Check de site. Geniet van je zomer.

Dank aan:

Het myndr team (Maarten Wolzak, Paul Huizinga, Roben Kloosterman en Paul Mourus) voor het moedig vormgeven, vanuit een bescheiden maar krachtige positie, van deze wereldverbeterende missie.

Barbara Putman Cramer voor alle hulp rondom impact strategie, de onboarding van piloteers en het kweken van ambassadeurs voor ons product.

Jarr Geerligs voor zijn hulp in de ontwikkeling van de merkstrategie en merkidentiteit, en allerhande conceptuele- en/of designhulp.

Lonneke van der Palen voor haar prachtige fotografie waar we zoveel goeie reacties op krijgen, Denise Cremers voor haar pr werk en Janneke Broekkamp voor haar werk, meedenken en flexibiliteit rondom onze launch & tour. En natuurlijk aan actrices Femke Hermans, Manon Blaauw, videograaf Hugo Duyvenstyn en fotograaf Thijs Broekkamp.

Top!

Sidney.

*.*

Sidney Vollmer (1983). Schrijver en strateeg. Ik schreef eerder het boek ON/OFF, op zoek naar balans in digitale tijden, maakte de podcastserie digitalisme.nl, was co-initiatiefnemer van zowel BLOCK, de smartphonekooi als het burgerinitiatief 2Belminutenstilte. Mijn rol bij myndr is inhouse creatief communicatiestrateeg.

Genoten van dit stuk? Overweeg een BTC donatie op 1GL5Z5ZK1bLWF7pnjjmYh9fhkJzcdKX8jf

--

--

Sidney Vollmer

Hybrid planner/creative. Focused on connecting creativity and climate. Currently rewriting book #4 Hodl’er. Portfolio at sidneyvollmer.com